Starta en förening

Varför starta en förening? Ja, det kan man fråga sig. I enkelhet kan man säga att många nya möjligheter öppnas. Det blir lättare att samarbeta med andra organisationer, ni kan söka bidrag från er kommun eller län och ni blir del av ett rikstäckande nätverk av gospelintresserade. Och med ett medlemskap i Svenska Gospelverkstaden blir det både enklare och roligare i utvecklingen av er hobby och passion. Här nedan ser du steg för steg hur du startar en förening.

 

Steg-För-Steg

1. Samla dina gospelvänner
Det första steget när ni ska bilda en egen förening under Svenska Gospelverkstaden är att ni som är intresserade samlas för ett möte. Ni behöver inte vara så många. Tre till fem personer till en början.  Fler blir ni när ni väl har kommit igång med föreningen för vi kommer hjälpas åt så att ni skall kunna driva igenom de projekt ni drömt om att få göra.
 

2. Kom på ert föreningsnamn och bestäm verksamheten
Kom överens om ett namn till er förening. Den kan förslagsvis heta Gospelverkstaden + orten ni befinner er i eller länet ni tillhör. T.ex. ”Gospelverkstaden Sundsvall” eller ”Gospelverkstaden Värmland”.

Det är också bra om ni diskuterar varför ni startar föreningen (dess syfte), vad ni kommer göra i föreningen och vilka som kan vara intresserade av att vara med. Detta ska med i stadgarna för er förening och vi har tagit fram ett förslag i de s.k. "Normalstadgarna" som du finner nedan.

3. Snart en förening
När ni har bestämt er om föreningen namn och syfte kvarstår det två moment innan ni formellt är en förening. En förening behöver en styrelse. KLICKA HÄR om ni vill veta mer om styrelsens olika roller. Vi har tagit fram enkla mallar så ni slipper fundera på hur allt ska gå till.  

Stadgar. Stadgarna kan liknas vid föreningens grundlag, som bestämmer hur föreningen skall styras och organiseras. Ni kan hämta vårt förslag på stadgar HÄR.

Konstituerande Årsmöte. Det är här själva föreningen bildas. Under detta möte godkänner ni stadgarna, väljer en styrelse att leda föreningen fram till nästa årsmöte samt vissa andra nyckelfunktioner. Mötet blir enkelt om ni följer dagordningen och för protokoll enligt mallarna nedan.

·       Kallelse & Dagordning – Konstituerande Årsmöte
·       Protokollmall – Konstituerande Årsmöte


GRATTIS! Ni är nu en förening och nya möjligheter har plötsligt öppnats. Men om ni vill göra det mesta utav er förening skaffar ni er ett organisationsnummer och ett bankkonto. Det är ännu enklare än det ni precis gjort.  

4. Skicka in medlemsansökan till oss
För att ni och er nya förening skall bli medlemmar i Svenska Gospelverkstaden så behöver vi kopior på följande:

·       Ansökan om medlemskap (Hämta blankett här)
·       Protokoll från ert konstituerande årsmöte
·       Era stadgar

Ni kan skanna och maila dem till info@gospelverkstaden.se eller skicka kopior med snigelpost till huvudkontoret:

Svenska Gospelverkstaden
Slupskjulsvägen 34
111 49 Stockholm

5. Föreningens organisationsnummer och bankkonto
När ni väl har bildat er förening kan det vara bra att skaffa ett organisationsnummer (klicka HÄR för blankett) och ett bankkonto till föreningen. Det är inget ni behöver göra på en gång men när det rullar in pengar är det bra att ha. När ni har fått ett organisationsnummer från Skatteverket tar ni med er följande till banken (ring till ditt närmsta bankkontor och boka en tid) :

(1) meddelandet från Skatteverket om ert nya organisationsnummer.
(2) utskrivet protokoll från era möten som ni har skrivit under.
(3) era nya stadgar

Banken behöver veta vem som har det ekonomiska ansvaret för föreningen (firmatecknare) och det bestäms under det konstituerande styrelsemötet.

OBS! Detta är inget ni behöver göra nu på en gång. Avvakta tills ni har landat i föreningsarbetet. Tillsvidare kan er kassör använda ett vanligt personkonto eller gå genom oss på kansliet om ni skulle behöva hantera pengar i föreningen.