Utbildningsdagar_Bakgrund_Litetext.jpg

The Choir – Utbildningsdag


Inspirationsdag med bl.a. Myron Butler(Dallas) för kyrkomusiker, körledare, sångare och dig som spelar hammondorgel eller piano. Gospelkören. Känd inte bara för sin speciella klang utan som en växtplats för att hitta glädje, tröst och styrka mitt i tider av kamp och lidande. Vilka erfarenheter kan vi lära oss av och hur påverkar det vår roll som körledare? Vi jobbar både teoretiskt och praktiskt med frågor kring körledarskap, sångval och uttryck. 

09:00 Incheckning 


09:30 Samling/uppstart


10:00-12:00 Myron Butler 
Myron Butler delar med sig av sin rika erfarenhet. Sedan början av 90-talet har utvecklingen av den moderna gospelmusiken på många sätt drivits från Texas t.ex. från Dallas och Fort Worth. Mitt i allt detta har Myron Butler hela tiden funnits som låtskrivare till den stora kören Dallas Forth Worth Mass choir. Som ledare för den mindre kören God’s Property på Kirk Franklins skiva med sånger som ”STOMP” och ”My life is in your hand”. Myron leder nu sin Stellar Award-vinnande grupp ”Myron Butler & Levi” och är Minister of Music i pastor TD Jakes kyrka ”The Potter’s House”. 
   

12:00-13:30 Lunch (betalas på plats) 

13:30-15:15 Seminarier


Att leda gospelkör – i teori och praktik
Här jobbar vi praktiskt bl.a. utifrån några av sångerna i nya notmaterialet ”Sjung Gospel 2019”. Hur leder, utmanar och inspirerar jag min kör på rätt nivå? 

Mikaela Häger & VasaGospel
Sångerska och pedagog som leder ett seminarium och även kvällens konsert då tillsammans med kapellmästare Andreas Hemström och sin kör VasaGospel. VasaGospel är en del av församlingen Frälsningsarmén Vasakåren och gav 2017 tillsammans med Vasakårens brassband ut julskivan ”Joy to the world”.

Anne-Li Marthinussen
Inspirerande kör- och sångpedagog som lett gospelkörer i både Sverige och Norge. Klassiskt skolad på KMH i I/E kör. Har arbetet med ledarskap inom Frälsningsarmén och fungerat som sångpedagog på Dalkarlså folkhögskola. Nu ansvarig för SGV:s projekt ComeTogether, Sjung Gospel och framtida gospelutbildningar.

Att kompa gospel – hammondorgel och piano.
Gospelmusik handlar om samspel och delaktighet. Vi jobbar med hammondorgelns unika roll och spelsätt samt likheter och olikheter mellan att kompa gospelpiano själv och tillsammans med kompband. Hur hittar jag kompfigurer, ackordföljder och sväng?

Jon-Anders Marthinussen
Gospelmusiker, pastor, producent och låtskrivare som bl.a. startade VasaGospel tillsammans med Anne-Li Marthinussen. Jon-Anders leder ett av eftermiddagens seminarium då vi samlas kring gospelpiano spel och hammondorgelns i det närmast oändliga möjligheter och unika plats inom gospelmusiken.

Jonathan Alfredsson 
Rutinerad pianist, producent och låtskrivare som är aktuell både som producent och låtskrivare på The Matser´s voice nya skiva, spelar hammond i Vasa Gospel och är en ofta anlitad pianist och kapellmästare bl.a. regelbundet tillsammans med Samuel Ljungblahd.  


Kören som växtplats
 
På vilka sätt kan kören ännu mer bli en av församlingens växtplatser och inte bara en väg till eller övning inför något annat? Vi kommer att jobba med frågor kring gospel i gudstjänsten, både barn- och vuxenkörer samt Soul Children. Vad betyder sången och musiken för att forma vår tro och vad gör vi med möjligheten/ansvaret? 

Jonas Engström 
Körledare som brinner för att sprida och utveckla körmusiken, satt 2012-2016 i styrelsen för Sverige Körförbund och var 2009 delaktig i planering och genomförande av det första European Gospel Music Symposium i Krakow. 2016 startade Jonas Gospelfest och fyllde det nybyggda konserthuset Malmö Live med över 1000 sångare.

Karin Runow 
Körledare, kyrkomusiker och kompositör. Karin leder bl.a. Sollentuna Gospel, har skrivit ett stort antal musikaler för barn bl.a. ”Luthers Ungar” som spelades över hela landet under 2017. Karin har även tilldelats både Aulén- och Ceciliapriset samt bidragit med tonsättningar till nya kyrkohandboken.

15:30-16:00 Svenska Gospelverkstaden 2020
I september 2018 firade Svenska Gospelverkstaden 30 år. Vilka är vägarna framåt? 
Lasse Axelsson, verksamhetsansvarig leder samtalet.

Lasse Axelsson 
Visionär och pionjär som var med och grundade Svenska Gospelverkstaden (fd Stockholm Gospel) 1988. Sedan dess har ca en halv miljoner människor sjungit under Lasses ledning. Lasse ledde Credokören under 35 år och leder nu körerna LAcoeur och Sing the gospel.

16:00-16:30 Keep the dream alive – nytt material för skola och konfirmation. 
2011 utbildades de första Ungdomsmusikerna och arbetet med ”Keep the dream alive” påbörjades. Här berättar Emma Leijon (en av de första Ungdomsmusikern) tillsammans med projektledare Mia Nygren om materialet och hur det kan användas.

Emma Leijon  Körledare, koordinator och sångerska som var en av tre Ungdomsmusiker det första året. Utbildad eventkoordinator och projektledare på Yrkeshögskolan i Landskrona, arbetar med stadsevenemang inom Helsingborg Arena & Scen samt som koordinator för Gospelfest i Malmö. Leder olika workshops och ledde tidigare S:t Olofskyrkan ungdoms- och gospelkör i Helsingborg.

Mia Nygren
Tidigare lärare, nu biträdande verksamhetsledare i Svenska Gospelverkstaden med ansvar för ”Keep the dream alive” och med passion för berättelsen om den afroamerikanska historien. "Där fanns så mycket orättvisa och så många modiga människor som aldrig upphör att beröra mig." 

16:30-17:00 Avslutning 

18:00 Middag (för dem som vill, betalas på plats) 

19:30 Konsert " – The Choir –”
(att lyssna på för dem som vill)
Myron Butler, Vasa Gospel, Mikaela Häger, musiker


Plats & anmälan

Vi kommer att vara i Betlehemskyrkan, Luntmakargatan 82.

Konserten på kvällen är på Vasakåren, Observatoriegatan 4. 

Kursavgiften 990:- (musikstuderande 495:-)

Vasakåren

 

Betlehemskyrkan