Utbildningsdagpiano3.jpg

Välkommen till Utbildningsdag - Call & response

Inspirationsdag för kyrkomusiker, körledare, sångare och dig som spelar hammondorgel eller piano

I samband med Sjung Gospel i Stockholms konserthus och att Svenska Gospelverkstaden (f.d. Stockholm Gospel) startar sitt 30-årsjubileum bjuder vi in till en heldag med gospel. Vi kommer att jobba med olika aspekter av sång och körledning men vill även speciellet bjuda in dig som spelar piano och/eller hammmondorgel! 

Kommunikation är en central del i sång och musik, inte minst i gospel där improvisation och samspel har en framträdande roll. Denna dag får du möjlighet att möta nya och gamla kollegor och låta dig inspireras av våra svenska och amerikanska gäster som delar med sig av sin långa erfarenhet.

Gerald T Smith är Director of Music at St Paul Church, Washington D.C. Han kommer att jobba med hur du som körledare kan kommunicera med dina sångare och hur du hjälper dem att möta publik/församling. 

Patrice E Turner från New York delar med sin av sin erfarenhet som sångare och körledare både inom gospelkyrkan och New Yorks musikalscen. När vi sjunger uttrycker vi något med hela vår kropp oavsett om det är musikal eller bara “vanlig” sång. Vårt ansikte, våra händer och sättet vi rör oss på berättar en historia. 

Preliminärt schema
09.00 Incheckning
09.30 Samling/uppstart. 
Lasse Axelsson, en av grundarna till Stockholm Gospel, delar tankar kring likheter och skillnader mellan arbetet och responsen 1988 och 2018.
10.00-12.30 Gerald T Smith, Patrice E Turner m.fl. jobbar med sångens och musikens unika möjlighet att kommunicera och bygga broar. 
Lunch (betalas på plats) 
14.00-16.15 (3 olika seminarier) 
Gerald - Call & Response utifrån hans erfarenhet som körledare i USA och Europa
Patrie - Call & Response utifrån hennes erfarenhet av musikal och kroppsspråk
Orgel - Call & Response utifrån gospeltraditionens samspel mellan solist och musiker
16.30-17.00 Avslutning
18.00 Middag (för dem som vill, betalas på plats) 
19.30 Konsert "Call & Response" (att lyssna på för dem som vill)
Gerald T Smith, Patrice E Turner, Vasa Gospel, Mikaela Häger , musiker

Vi kommer att vara i Betlehemskyrkan, Luntmakargatan 82
(Efter lunch går gruppen som jobbar med Hammondorgel/piano till Vasakåren) 

I samarbete med Bilda, Sensus och Stockholms stift

Kursavgiften 990:- (musikstuderande 495:-)
Anmälan senast 22 december garanterar plats. 


Övriga medverkande


Lasse Axelsson 

Visionär och pionjär som var med och grundade Svenska Gospelverkstaden (fd Stockholm Gospel) 1988, ledde Credokören under 35 år, har fyllt Globen i samband med "Toner för miljoner och
arbetade under en period med svenska herrlandslaget i fotboll. Lasse (fortfarande verksamhetschef för SGV) delar tankar kring likheter och skillnader mellan arbetet och responsen 1988 och 2018.  

Jon-Anders Marthinussen

Gospelmusiker, pastor, producent och låtskrivare som bl.a. startade VasaGospel tillsammans med Anne-Li Marthinussen. 
Jon-Anders leder ett av eftermiddagens seminarium då vi samlas kring hammondorgelns i det närmast oändliga möjligheter och unika plats inom gospelmusiken. 

Mikaela Häger & VasaGospel

Sångerska och pedagog som leder kvällens konsert "Call & Response - Gospelnight @Vasakåren" tillsammans med kapellmästare Andreas Hemström och sin kör VasaGospel. 
VasaGospel är en del av församlingen Frälsningsarmén Vasakåren i centrala Stockholm och har funnits sedan 1994. Kören turnerar runt i Sverige flera gånger per termin och gör konserter i Stockholm och utomlands. 
Hösten 2017 är VasaGospel, tillsammans med Vasakårens brassband Vasaband, aktuella med julskivan ”Joy to the world”. 

Jonas Engström

Körledare som brinner för att sprida och utveckla körmusiken, satt 2012-2016 i styrelsen för Sverige Körförbund och var 2009 delaktig i planering och genomförande av det första European Gospel Music Symposium i Krakow. 2016 och 2017 fyllde Jonas det nybyggda konserthuset Malmö Live med över 1000 sångare. Jonas kommer att dela med sig av sina erfarenheten kring "Kören om växtplats" och möjligheten att bygga broar bl.a. annat utifrån arbetet med Höganäs Världskör.