Svenska Gospelverkstaden?

Svenska Gospelverkstaden (f.d. Stockholm Gospel) är en ideell förening som arrangerar konserter, festivaler, workshops, resor och driver en folkhögskoleutbildning.

Nu är året 2019 och Svenska Gospelverkstaden har funnits sen 1988. Vi har med andra ord en lång erfarenhet och vi finns till för att sprida gospelmusiken vidare.

Sommaren 1988

Allt började sommaren 1988 då Lasse Axelsson och Maria Nordenback för första gången arrangerade Stockholm Gospelkör Festival.

500 körsångare samlades och vi hade flera tusen i publiken. På två dagar hann vi med konsert på Sergels Torg - dirketsänd av Radio Stockholm, 11 konserter - på samma klockslag ute på stan och en finalkonsert i Eriksdalshallen som blev TV-sänt av den nystartade marksända kanalen,  (idag känd som TV4)

Clarence Eggleton, Per-Erik Hallin, Ray Walter, Beverly Glenn och Eric Bibb var med. Gästande kör var Clay Evans och Fellowshipchoir från Chicago. De gjorde en bejublad konsert i en fullsatt Filadelfiakyrka. Expressen skrev: "Hade pastorn Clay Evans satsat profant hade han varit lika stor som Bruce Springsteen" och gav konserten fyra getingar.

Åren efter

Med festival varje och varannan sommar och Sjung Gospel-evenemang varje år har tusentals körsångare från hela landet samlats för att dela gemenskap och glädje genom gospelmusiken. Under många år drev vi också en Barnkörfestival med Eva Samuelsson Angawa i spetsen.

20-årsjubileum

I augusti 2008 firade vi 20-årsjubileum med konsert på Sergelstorg, gospelmässa, tre kvällskonserter i Filadelfiakyrkan, konserter runt om på stan och en helkväll på Gustaf Adolfs Torg med ca 7000 i publiken.

30- årsjubileum

Året 2018 pågick vårat 30-årsjubileum, The Great Gospel Jubilee. En trestegsraket med reptillfällen under våren och en turné på 16 orter. Jubileet avslutades i Stockholm med en festival den sista helgen i september med 1500 körsångare, 10 amerikanska gästartister och Chicago Mass Choir.

1600 körsångare var med tillsammans med Cynthia Nunn and Dayspring Choir (Chicago), Walt Whitman & Soul Children of Chicago, Triple & Touch tillsammans med Starschool Choir Sydafrika, Clarence Eggleton, Jay T Hairston, Joshua Nelson, Per-Erik Hallin, Maria Nordenback, Louise Hoffsten, Eric Bibb, Credokören, Servants, Cyndee Peters m.fl.

Dagens Nyheter hade flera reportage, ett med rubriken "Gospel fick stan att gunga!"

Då, Nu, Framtiden...

Svenska Gospelverkstaden startades som en ungdomsrörelse som engagerade hundratals och senare tusentals unga gospelentusiaster. Under de första åren ställdes frågan "Varför är det så få över 30 år som sjunger gospel?!". Och så startades kören Gospel över 30 med stora framgångar.
Åren gick och vi kom till en punkt där vi ställde oss frågan "Varför är det så få under 30 år som sjunger gospel?!". Det blev startskotten för det Svenska Gospelverkstaden vi ser idag.

2009 arrangerade vi vår första ungdomsfestival.
2011 inleddes ett samarbete med Glimåkra Folkhögskola och vi började utbilda ungsdomsmusiker på heltid. I utbildningen ingår projektet "Ungdomar håller drömmen vid liv" där ungdomar möter elever på gymnasie- & högstadieskolor runtom i Sverige.
2012 arrangerades Stockholm Gospelkör Festival av ungdomar.
2016 var vi nio anställda. Projekten leddes av våra utbildade ungdomar.

2017 jobbar vi tillsammans med Gerald T. Smith från Washington DC som är med oss i projekt och workshops runt om i landet.

2018 firar Gospelverkstaden 30 år, därav ett jubileumsår! Parallellt fortsätter vårat arbete på skolor och med workshops över hela Sverige .

Nu blickar vi framåt och ser en växande gospelrörelse som bygger broar över åldersgränser, etnicitet och samhällen.